Distanskurs: Informationspåverkan – ett hot mot verksamheten

Vem ljuger – och vem kan avgöra vad som är sant?
Informationspåverkan kan vara ett allvarligt hot mot er verksamhet. Genom opportunistiska, kreativa och tekniskt avancerade metoder kan t.ex. främmande makt, kriminella och bedragare agera för att på olika sätt störa och vilseleda för att på så sätt påverka vårt demokratiska samhälle.

Vilka risker och möjliga hot utgör den mot såväl enskilda medarbetare som mot kunder och varumärke? Vad kan den egna verksamheten göra för att hantera detta?

Vilka risker och hot medför informationspåverkan?

Informationspåverkan är potentiellt skadlig kommunikation som illasinnade aktörer ligger bakom. Kommunikation som syftar till att störa, vilseleda och uppnå egna ekonomiska-, politiska- eller militära målsättningar.

Informationspåverkan kan riktas mot ett företag eller en myndighet direkt eller så används organisationen för att skapa osäkerhet, misstro till myndigheter och mellan människor. Att ha ett högt förtroende och tillit är centralt för alla företag och organisationer. För myndigheter och media såväl som för näringslivet och intresseorganisationer, det är grunden som alla står på!

Trenden är att hot såsom informationspåverkan medför allt större kommersiella risker. Exempelvis finns det stora utmaningar för investerare då annonsörer omedvetet kan komma att finansiera desinformation – vilket kan medföra negativ påverkan på varumärken. Genom opportunistiska, kreativa och tekniskt avancerade metoder riktar främmande makt, kriminella och bedragare sin påverkan mot sårbarheter i vårt demokratiska samhälle, i syfte att kompromettera informationsflödet.

 

Du får lära dig

  • Vilka risker och möjliga hot utgör den mot såväl enskilda medarbetare som mot kunder och varumärke?
  • Vad den egna verksamheten kan göra för att hantera detta

 

Vilka verktyg finns för att hantera dessa utmaningar? 

  • Så tar ni ett strategiskt helhetsgrepp och skapar medvetenhet inom er organisation
  • Desinformation, social-och kognitiv hackning, symboliska handlingar och illasinnad retorik – så används dessa tekniker för att påverka er
  • Så utvecklar ni er omvärldsbevakning och er förmåga att identifiera informationspåverkan
  • Hur arbetar ni proaktivt och hur ska ni agera reaktivt vid olika händelser?

 

Kursledare

Anton Lif är specialist på påverkansoperationer och kommunikation. Anton arbetar som Crisis Management-konsult på Combitech, ett oberoende bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab. Tidigare så arbetade Anton vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han varit med och byggt upp förmågan i Sverige.

 


För vem passar kursen?

Kursen vänder sig till dig som jobbar med press- och kommunikation i en offentlig eller privat organisation, jobbar som journalist eller annan roll inom media och du som är intresserad av ämnet.

 

Så fungerar distanskursen

  • Kursen genomförs online vid ett visst tillfälle, precis som vid en fysisk kurs.
  • Med moderna och interaktiva verktyg kan du ställa frågor och diskutera i grupper.
  • Kursledaren finns med under helakurstiden.
  • Du behöver ha en bra uppkoppling med din dator och du deltar via ett digitalt verktyg med ljud, bild och webkamera. Länk för att kunna delta i det digitala mötesrummet kommer att skickas till dig i god tid innan kursstart. Vi rekommenderar att du testar tekniken i förväg.
  • Korta pauser och eget arbete ingår i kurstiden.


Vad behöver du?

En dator med har bra uppkoppling.


Skräddarsy din utbildning till hela teamet

Du vet väl att vi kan hålla den här utbildningen speciellt för er organisation och kompetensutveckla hela teamet samtidigt? Kursen anpassas då efter era unika behov och förutsättningar. Vi gör även helt skräddarsydda utbildningar på uppdrag av våra kunder. Kontakta gärna nilla.peterson@svkom.se så berättar vi mer, eller läs mer här.

VÄLJ STARTDATUM FÖR KURSTILLFÄLLE

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.





Vill du veta mer?

Undrar du om kursen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Emma Ekenberg, Kurs- och nätverksansvarig. Mejl: Emma.Ekenberg@svkom.se. Tel: 0735 963 309

Emma Ekenberg

Emma Ekenberg

Vill du veta mer?

Undrar du om kursen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Emma Ekenberg, Kurs- och nätverksansvarig. Mejl: Emma.Ekenberg@svkom.se. Tel: 0735 963 309

loader
Laddar