En tunnelbaneperrong med blåa väggar och två rulltrappor

Distanskurs: Informationspåverkan – ett hot mot verksamheten

Lär dig mer om hur du hanterar informationspåverkan och kunskapsresistens som följer i krisens spår. Då får tekniker och verktyg för att hantera dessa utmaningar. 

Introduktion och beskrivning

Det blir allt viktigare att kunna hantera vilseledande och felaktig information. Alla typer av verksamheter måste lära sig hur man parerar informationspåverkan, som blivit allt vanligare. Denna färdighet behöver vi lägga till i vår verktygslåda.

Informationspåverkan är potentiellt skadlig kommunikation som främmande makt eller deras ombud ligger bakom, den kan ske medvetet eller omedvetet. Det är kommunikation som syftar till att störa, vilseleda för att uppnå egna ekonomiska-, politiska- eller militära målsättningar. Informationspåverkan kan riktas mot ett företag eller en myndighet direkt eller så används organisationen för att skapa osäkerhet, misstro till myndigheter och mellan människor. Kort sagt för att underblåsa rädslor och underminera tilliten i vårt samhälle och i vår demokrati.

Att ha ett högt förtroende och tillit är centralt för alla företag och organisationer. För myndigheter och media såväl som för näringslivet och intresseorganisationer, det är grunden som alla står på!


Du kommer att lära dig

 • Vad informationspåverkan och hur den genomförs.
 • Att öka förmågan att identifiera informationspåverkan så som desinformation, social-och kognitiv hackning,symboliska handlingar och illasinnad retorik – och hur dessa tekniker används för att påverka  verksamheten.
 • Att upptäcka risker och möjliga hot mot din verksamhet, både mot enskilda medarbetare som mot kunder och varumärket?
 • Hur du skapar medvetenhet internt och tar ett strategiskt helhetsgrepp på hanteringen.
 • Hur du arbetar proaktivt och hur du ska reagera vid olika händelser?
 • Hur du kan utvecklar er omvärldsbevakning och tillämpa informationsbaserad och argumentationsbaserad respons.


Kursledare

Anton Lif är specialist på påverkansoperationer och kommunikation. Anton arbetar som Crisis Management-konsult på Combitech, ett oberoende bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab. Tidigare så arbetade Anton vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han varit med och byggt upp förmågan i Sverige.

 


För vem passar kursen?

Kursen vänder sig till dig som jobbar med press- och kommunikation i en offentlig eller privat organisation, jobbar som journalist eller annan roll inom media och du som är intresserad av ämnet.

Så fungerar distanskursen

 • Kursen genomförs online vid ett visst tillfälle, precis som vid en fysisk kurs.
 • Med moderna och interaktiva verktyg kan du ställa frågor och diskutera i grupper.
 • Kursledaren finns med under helakurstiden.
 • Du behöver ha en bra uppkoppling med din dator och du deltar via ett digitalt verktyg med ljud, bild och webkamera. Länk för att kunna delta i det digitala mötesrummet kommer att skickas till dig i god tid innan kursstart. Vi rekommenderar att du testar tekniken i förväg.
 • Korta pauser och eget arbete ingår i kurstiden.


Vad behöver du?

En dator med har bra uppkoppling.


Skräddarsy din utbildning till hela teamet

Du vet väl att vi kan hålla den här utbildningen speciellt för er organisation och kompetensutveckla hela teamet samtidigt? Kursen anpassas då efter era unika behov och förutsättningar. Vi gör även helt skräddarsydda utbildningar på uppdrag av våra kunder. Kontakta gärna nilla.peterson@svkom.se så berättar vi mer, eller läs mer här.

 

 

VÄLJ STARTDATUM FÖR KURSTILLFÄLLE

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.

Nilla Peterson

Vill du veta mer?

Undrar du om utbildningen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Nilla Peterson, utvecklingschef. Tfn: +46 70 555 75 50 Mejladress: nilla.peterson@svkom.se

Nilla Peterson

Vill du veta mer?

Undrar du om utbildningen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Nilla Peterson, utvecklingschef. Tfn: +46 70 555 75 50 Mejladress: nilla.peterson@svkom.se

loader
Laddar