Ett par gestikulerande händer på ett mörkbrunt bord

Distanskurs: Nudging - en vänlig knuff för beteendeförändring

Den här kursen har uppdaterats med innehåll och ett annat namn, Beteendekommunikation och nudging

Beteendekommunikation som guidar rätt – lär dig använda nudging i din verksamhet.

Vad är nudging?

Vi kan skapa fantastiskt tydlig, snygg och korrekt kommunikation, men om den inte gör att människor nås av budskapet och agerar så som vi tänkt – vad spelar det då för roll?

Nudging är en effektiv metod för att främja beteendeförändring och guida människor i olika valsituationer. En nudge kan beskrivas som en liten vänskaplig knuff i rätt riktning – utan att vara tvingande.

Din uppgift som kommunikatör är att få människor att engagera sig i det som förmedlas. Den här dagen får du lära dig exakt hur du kan använda nudging för att skapa beteendeförändringar för din egen målgrupp. 

Du får lära dig att applicera metoden praktiskt i olika situationer. Med hjälp av en konkret arbetsprocess lär du dig analysera beteendeproblem, forma nudgar och få en inblick i hur du kan utvärdera resultatet och implementera rätt nudge i större skala.

 

"Niklas var en väldigt kunnig, entusiasmerande kursledare och gav ett väldigt gott intryck. Det mest värdefulla var att det fanns flera goda exempel från verkliga livet som gav en större förståelse för hur beteendedesign kan förändra kommunikationen."

- Ann-Helen Tolleman, Scania

 

Du får med dig

 • Beteendeekonomi – Vad påverkar vilka val människor gör?
 • Praktisk applicering – Hur kan nudging hjälpa dig nå dina mål? Hur utformar du den i din kommunikation?
 • Arbetsprocess – Sätt upp nudgar i praktiken för en mängd olika scenarion.
 • Mätning – Lär dig utvärdera och optimera hur du använder metoden.

Kursledare

Niklas Laninge är psykolog och chef för psykologkoncernen PBM:s avdelning för behavioral insights. Han har arbetat med nudging och tillämpad beteendevetenskap sedan 2010 och har författat tre böcker om ämnet. Hans kundgrupp finns i regel inom produktutveckling, marknad och kommunikation. Niklas har bland annat arbetat med kunder som Folksam, SEB, PWC Experience center samt en rad offentliga aktörer så som Socialstyrelsen och Trafikverket.

Tre snabba frågor om Nudging


För vem passar kursen?

Kursen är för dig som vill ha en konkurrenskraftig spetskompetens och lära dig praktisera en konkret arbetsprocess för nudging i en kommunikatörsroll.

Kunskapen om hur man kan uppmuntra beteendeförändring är mycket användbar oavsett om du arbetar med olika typer av produktion eller med strategi, eftersom den kan appliceras på en rad situationer och nivåer.

Inga förkunskaper krävs.

 

Så fungerar distanskursen

 • Kursen genomförs online vid ett visst tillfälle, precis som en fysisk kurs.
 • Tidsåtgången är angiven ovan i texten
 • Kursledaren finns med under hela den utsatta kurstiden.
 • Du behöver ha en bra uppkoppling med din dator och du deltar via ett digitalt verktyg med ljud, bild och webkamera. Länk för att kunna delta i det digitala mötesrummet kommer att skickas till dig i god tid innan kursstart.
 • Pauser och eget arbete ingår i den angivna tiden av kurstillfället.

 

Se webbinariet om nudging

Få ett smakprov på vad du kommer att lära dig i kursen. Titta på webbinariet direkt på Youtube. 

VÄLJ STARTDATUM FÖR KURSTILLFÄLLE

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande.

Kursinnehåll

METODIK OCH MÄTMETODER

 • Så arbetar du med nudging som metod 
 • Så du mäter den faktiska effekten av nudgar.

DOES AND DON´TS

 • Introduktion till nudging.
 • Rekommenderat tillvägagångssätt, konkreta exempel med lämpliga situationer.
 • Lärdomar – du får höra om situationer då nudging har fungerat mindre bra.

Vill du veta mer?

Undrar du om kursen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Emma Ekenberg, Kurs- och nätverksansvarig. Mejl: Emma.Ekenberg@svkom.se. Tel: 0735 963 309

Emma Ekenberg

Emma Ekenberg

Vill du veta mer?

Undrar du om kursen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Emma Ekenberg, Kurs- och nätverksansvarig. Mejl: Emma.Ekenberg@svkom.se. Tel: 0735 963 309

Relaterat innehåll

Vi bad Niklas Laninge, psykolog och kursledare för Nudging - en vänlig knuff för beteendeförändring, svara på några snabba frågor. 

Bild på Niklas Laninge

Vad är nudging - och vad har det med kommunikation att göra? Mycket av kommunikatörens arbete handlar om att kunna förändra beteenden. De senaste ...

loader
Laddar