En hand håller en kompass som har mässigsfärgat lock

On demand: Målgruppsanalys och kundresekartläggning

Vässa kommunikationen genom att skapa bättre förståelse för målgruppens behov och drivkrafter – med konkreta metoder och verktyg.

Introduktion och beskrivning

Att förstå målgruppens behov och drivkrafter är grunden för att skapa träffsäker och effektiv kommunikation. I dagens brusande informationsflöde är målgruppsanalysen kanske viktigare än någonsin.

För att på bästa sätt kunna anpassa kommunikation genom flera kontaktpunkter gäller det också att skapa förståelse för den situation som mottagaren befinner sig i. Det handlar inte bara om budskap – utan om tajming, kanaler och paketering.

Den här kursen ger dig vedertagna metoder och skalbara verktyg för att lära känna din målgrupp, i syfte att att planera och optimera kommunikationsinsatser. Du lär dig hur du kan kombinera kvalitativa och kvantitativa metoder samt kartläggning av kundresan för att skapa en helhetsbild av hur ni bör möta målgruppen.

Under dagen varvas teori och modeller med konkreta exempel och praktiska övningar.

Du kommer att lära dig

 • Hur du genomför målgruppsanalyser med syfte att skapa effektiv kommunikation.
 • Konkreta metoder för kvalitativt och kvantitativt insiktsarbete.
 • Vad kundresan innebär och hur den kan vara ett värdefullt verktyg för att kartlägga mottagarens behov, beteenden och drivkrafter.
 • Prova på att visualisera en kundresekarta i en praktisk övning.
 • Att identifiera nya möjligheter att förbättra er kommunikation.

Kursen ger dig

 • Inspiration och nya perspektiv
 • Konkreta tips, arbetsmetoder och verktyg
 • Möjlighet att diskutera dina utmaningar med kursledaren och andra deltagare

Kursen hette tidigare "Kundresan som verktyg för effektiv kommunikation" och relanserades under våren 2022 med ett efterfrågat extra fokus på målgruppsanalys.

 

”Idag vill de flesta organisationer kalla sig kundcentrerade. Men för att leva upp till det löftet kan det vara nödvändigt att kränga av sig sina hemmablinda glasögon och tvingas se världen ur mottagarens perspektiv.”
– Kursledare Petronella Barvaeus

 

Kursledare

Petronella Barvaeus är digital strateg med mångårig erfarenhet av att jobba med resultatorienterad kommunikation för både offentliga aktörer, nystartade techbolag och välkända varumärken i en rad olika branscher. Hon är en regelbundet anlitad föreläsare och medgrundare till Maniola Studios.

 

För vem passar kursen?

Kursen är lämplig för dig som arbetar med kommunikation i alla typer av organisationer. Den är till för dig som vill lära dig mer om målgruppsanalys och hur du kan arbeta med kundresan som verktyg.


Så fungerar distanskursen

 • Kursen genomförs online on demand när du vill och tidsåtgången är 6-8 timmar totalt.
 • Du kommer att få tillgång till ett antal videoföreläsningar á 15-18 minuter under kursens gång som du kan titta på när du vill. Varje videoföreläsning innehåller en uppgift som du ska lösa.
 • I kursen slutet av kursen finns ett kunskapsquiz för att se hur bra du har tagit till dig de nya kunskaperna.

 

Vad behöver du?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver en dator med webbkamera och mikrofon.

Kursformat

Denna kurs finns också som live online där du går tillsammans med andra deltagare under en dag och har videokonferenser tillsammans med kursledaren.

 

Se webbinariet om kundresor

Få ett smakprov på vad du kommer att lära dig i kursen. Titta på webbinariet direkt på Youtube.

DISTANSKURS ON DEMAND

Kursen finns tillgänglig när och var du vill. Du bestämmer själv din egen takt. Du har obegränsad tillgång till kurssidan och materialet under fyra veckors tid när du anmält dig till kursen.

Kontakta oss

EvaHanna Wittrin, utbildningschef kurser och nätverk. Mejl: evahanna.wittrin@svkom.se. Tel: +46 722 871 871

EvaHanna Wittrin

EvaHanna Wittrin

Kontakta oss

EvaHanna Wittrin, utbildningschef kurser och nätverk. Mejl: evahanna.wittrin@svkom.se. Tel: +46 722 871 871

Relaterat innehåll

Att du gillar fotboll är troligen inte särskilt relevant för vilken information du vill ha när ska beställa ett Corona-test. Din yrkesroll och civilstatus...

loader
Laddar