”Design thinking sätter tydligt användare och deras problem i fokus”

Vill du ha förutsättningar för att ta fram värdeskapande och kommunikationsdrivna tjänster baserat på målgruppens behov? Nyckeln kan vara design thinking. Mathias Westphal förklarar vad det innebär.

Lästid: 1 minut • Publicerad:

Inför kursen Design thinking som Mathias Westphal kommer att leda har vi ställt några frågor om det aktuella ämnet design thinking, som många kanske missförstår innebörden av. Mathias Westphal har över 15-års erfarenhet av varumärkesarbete på global nivå av ledande varumärken, innovation och digital transformation. Han har även erfarenhet från att utveckla helt nya bolag, produkter och varumärken. 2017 grundade han Maniola Studios för att hjälpa klienter med förändringsledarskap och affärsutveckling med fokus på marknadsföring och innovation.

 

Hej Mathias! Vad är egentligen design thinking?

Enkelt uttryckt är design thinking en metod för problemlösning. Istället för att linjärt analysera och sedan dra slutsatser är design thinking en praktisk metod där man testar sig fram. På så sätt arbetar man användarcentrerat genom hela processen – något som lätt missas i traditionella metoder. När man involverar användarna tidigt i designprocessen får man värdefulla insikter om behov och beteenden. Genom prototyping kan idéer och koncept snabbt testas mot de faktiska användarna. Fokus ligger på att observera riktiga människor i riktiga miljöer för att effektivt kartlägga vad som fungerar och inte fungerar i en specifik upplevelse.

Varför skall kommunikatörer lära sig arbeta med Design thinking?

– Metoden gör att du faktiskt kan säkerställa att din kommunikation får den önskade effekten. Design thinking sätter tydligt användare och deras problem i fokus för att hitta bästa möjliga lösning. Din innovationsförmåga vad gäller kommunikationen breddas och du tvingas tänka nytt och hitta mer effektiva lösningar. I tillägg till en tydligare effekt ökar du takten avsevärt. Detta arbetssätt hjälper dig att snabbt röra dig framåt.

Vad kommer man konkret få med sig efter kursen?

– Kursen inleds med nödvändiga teoretiska kunskaper om processen och dess olika steg. Därefter får du praktisera arbetssättet och själv ta fram en prototyp. Dessutom får du med dig lämpliga övningar för respektive steg och en utförlig förståelse för verktyg för att ta fram prototyper, så att du enkelt kan praktisera detta i din egen verksamhet.

Läs mer om kursen Design thinking.