Vad är egentligen nudging och hur kommer du igång? Här delar Niklas Laninge, psykolog och expert på tillämpad beteendevetenskap, med sig av en guide till dig som är nyfiken på att börja jobba med "en vänlig knuff för beteendeförändring".
Mycket av kommunikatörens arbete handlar om att kunna förändra beteenden. De senaste tio åren har insikter kring människors beteenden blivit en allt viktigare del i kommunikationsarbetet. Länge har det främst handlat om nudging, vilket betyder att man gör små ändringar i miljön där besluten sker för att göra det lättare för mottagaren att göra rätt.
Nudging har vunnit mark eftersom metoderna oftast är lätta att både förstå och tillämpa. Dessutom finns det mängder med inspirerande exempel på lyckade nudges att ta del av.
När ska du inte använda nudging?
Nudging är en del av beteendevetenskap - men själva vetenskapen är betydligt större än så. Det finns ofta bättre strategier och metoder för beteendeförändring än just en nudge, inte minst när det kommer till att förstå mottagaren.
Först och främst ska du alltså lägga krut på att verkligen förstå din målgrupps beteende, annars riskerar du att testa första bästa nudge som du kan lägga vantarna på – ofta med ett mindre lyckat resultat.
Som morgondagens beteendekommunikatör, en titel jag tycker borde finnas, borde du därför inte bara känna till nudging. Du måste även lära sig att ringa in själva beteendet du vill att din kommunikationsinsatser ska förändra.
Så kommer du igång med nudging
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa. Inte medlem än? Bli det du också!
Artikeln innehåller:
Våra medlemmar får: