Sveriges Kommunikatörer

Begreppen, utmaningarna och möjligheterna: här är allt du behöver veta om CommTech

Som kommunikatör har du förmodligen hört talas om Commtech. Årets Nordic Communications Report visar dock att det saknas en grundläggande förståelse för vad begreppet innebär. Anna Åkerlund och Fredrik Hallberg, grundare av konsultbyrån Polarsken, berättar här vad du som kommunikatör behöver veta om Commtech – och redogör för tre vanliga utmaningar.

Lästid: 4 minuterPublicerad: 

Vad är commtech – och hur används det i kommunikationsarbetet?

Anna och Fredrik på Polarsken är två av föreläsarna på Sveriges Kommunikatörers nya managementprogram. De definierar begreppet Commtech som samlingsnamnet för de digitala verktygen, teknikerna och datan som kan effektivisera, automatisera och underlätta kommunikationsarbetet.

– Det finns ny, modern teknik som och gör att mycket av det jobbet man gjorde tidigare kan göras snabbare och mer effektivt med mindre fel, mindre mänsklig inblandning, bättre precision och mer data. Man får mer saker av den här tekniken, helt enkelt, säger Fredrik.

Några exempel på verktyg under paraplyet för Commtech som du förmodligen använder redan idag är Google Analytics, Google Keyword Planner eller SurveyMonkey. Verktygslådan med olika system kallas för “tech stacks”, och spänner över flera fält: från innehållsproduktion till analys och insikt. Med verktygen kan du dels automatisera mycket manuellt arbete, men den största fördelen är att du får tillgång till en stor mängd data som du kan använda för att optimera din kommunikation. 

– Som kommunikatör underlättas arbetet enormt med dessa olika verktyg. De gör att relationen eller dialogen med den du ska kommunicera med blir betydligt enklare att både skapa, upprätthålla och optimera. Tekniken möjliggör insamling av data, och datan gör att du får insikter som du kan ta beslut på, menar Anna.

Utmaning 1: Att förstå sin data och agera på insikterna

Fördelen med den digitaliserade datainsamlingen är att datan ofta paketerar sig själv, och struktureras i vad som kallas för “dashboards” – en överblicksbild över vad det är för typ av information du har fått in. Utmaningen med det, menar Anna och Fredrik, blir att sedan dra slutsatser utifrån och förstå din data. Problemet ligger alltså inte i en brist på information, utan i hur vi använder och agerar på informationen. 

– Det som är nytt med själva datainsamlingen är att du får tillgång till snabb feedback från systemet, som i sin tur kommer ifrån de personer du vill kommunicera med. Du kan se vad din målgrupp klickar på eller inte klickar på, hur länge det har stannat på en sida och hur de kommer in på sidan, säger Fredrik. 

Utmaning 2: Systemen pratar inte med varandra

En stor fördel med verktygen är att du kan skräddarsy dina budskap på ett helt annat sätt än förut. Idag utmanas dock många organisationer av att få verktygen i sina tech-stacks att prata med varandra. Enkelt förklarat handlar det om att skapa en enhetlig bild av kunden, trots att datan registreras på olika sätt beroende på vilken plattform kunden använt sig av i kontakten.

En och samma person kan ha varit i kontakt med dig via dina sociala kanaler, din chatbot eller genom att besöka din webbsida. För att kunna skräddarsy kommunikation för just den personen krävs det alltså att du kan hämta information från alla dessa plattformar, och föra in datan i samma centrala enhet.


– Många organisationer sitter med gamla system som ska prata med nya system. Personer som arbetar med just datainsamling uttrycker ofta en frustration över att de måste lägga nästan all arbetstid på att “tvätta data”, det vill säga att översätta all data till ett och samma språk för att sedan föra in den på en gemensam enhet, menar Anna.

Utmaning 3: Vi hoppar på det nya för snabbt

Inom just kommunikations- och mediebranschen är vi ofta snabba på att köpa in nya verktyg och modernisera. Just nu pratas med mycket om metaverse, och tidigare var det Clubhouse eller Pokemon Go. 

– Det finns ett visst PR-värde att visa på att man är i framkant, och därför tenderar vi att snabbt hoppa på trenderna. Tyvärr ställer sig färre frågan om vilka problem som faktiskt finns och om verktygen kommer att hjälpa till att lösa problemet, säger Fredrik.

Det finns en rädsla för att hamna efter när det kommer till teknologisk utveckling. Anna och Fredrik menar att man istället för att köpa först och tänka sen, först bör analysera vilka problem som finns i organisationen eller i kundresan. 

– Många uttrycker en oro för att de inte hänger med i utvecklingen. Detta skapar en stress som gör att vi för snabbt hoppar på nya saker innan vi verkligen tänkt igenom vilket behov eller problem som behöver lösas. Detta leder i sin tur till onödiga kostnader som det ofta är svårt att backa från när projektet väl har startat. Ibland är det viktigare att tänka långsamt, för att sen agera snabbt. Det är därför nödvändigt att vi börjar ställa mer frågor för att faktiskt förstå de nya begreppen, istället för att bara köpa in ny teknologi och nya system, säger Anna.

Vill du lära dig mer om digitaliseringen av kommunikationsbranschen och den teknologiska utvecklingen? Nu kan du anmäla dig till Sveriges Kommunikatörers managementprogram Communication Executives Program – technology, business and leadership 2023. Läs mer om programmet här,