Vaccinkampen-om vaccinationsmotstånd, desinformation och riskkommunikation

Tips och råd hur du ska tänka kring vaccinationsmotstånd och riskkommunikation.

Att vara orolig eller tveksam till kommande vaccination är fullt naturligt och det går inte att måla upp en svartvit bild av människor som är tveksamma inför vaccin. Men vi behöver vara väl medvetna om att flertalet aktörer aktivt bidrar till att skapa oro och sprida vilseledande information. Budskap från antivaxxare och konspirationsteoretiker utnyttjas och förstärks av statsaktörer så väl som ekonomiska bedragare och populistiska alternativmedier. Gemensamt för dessa är att de försöker underminera förtroendet för offentliga institutioner, vetenskapen och forskningen.

 

Under det här passet får du en presentation av en lägesbild och rekommendationer på hur du kan arbeta proaktivt och reaktivt för att hantera kommunikativa utmaningar som dessa.

Anton Lif och Johanna Cederström har sedan en tid stöttat flertalet offentliga aktörer med analys, rådgivning och utbildning kring just vaccinmotstånd och riskkommunikation.  

 

Anton Lif är specialist på informationspåverkan. Under många år arbetade han vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han varit med och byggt upp förmågan i Sverige.

Johanna Cederström är i grunden kommunikationsvetare och har ofta anlitats som projektledare och chef i kommunikationsroller för att arbeta med exempelvis kommunikations- och budskapsstrategi.   Idag arbetar de båda som Crisis Management-konsulter på Combitech, ett oberoende bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab. 

INTRESSEANMÄLAN EVENT

Skicka in en intresseanmälan för att få veta mer

Skicka in en intresseanmälan för att få veta mer

loader
Laddar