Mårten Lyth: “Under hela min karriär har jag rört mig mellan olika världar”
MIN KARRIÄR | Skulle du våga bryta med ditt nuvarande jobb och påbörja en karriär inom ett helt främmande område? Vi har pratat med Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups och en del av Sveriges Kommunikatörers styrelse, om hur karriären kan se ut när du låter nyfikenheten på det okända styra. Vi pratar om vikten av att förstå sina meningsmotståndare och hur det var att hantera krisen efter terrordådet på Drottninggatan.
Mårten Lyth har under sin karriär medvetet valt att ta sig an främmande utmaningar. Han berättar att det har varit viktigt för honom att hela tiden anlägga nya perspektiv på tillvaron, och att det därför har varit självklart att välja vägar som varit främmande.
– Under hela min karriär har jag medvetet gått mellan olika världar. För mig har det både varit för att utmana mig själv och för att inte hamna i mina gamla vanliga spår. Jag började med att arbeta inom kultur och journalistik, och under den perioden var det sista jag kunde tänka mig att gå på Handelshögskolan. Desto fler år som gick så blev den utmaningen dock mer och mer intressant, och det slutade med att jag faktiskt gick Handelshögskolan. Efter det hamnade jag inom politisk opinionsbildning, vilket var något jag inte gjort tidigare.
På frågan om det skadar ens egen värdegrund att medvetet anlägga nya synsätt svarar han att det är viktigt att välja vägar man inte alltid förstår. Han liknar det vid en slags diplomati: alla kan inte se likadant på saker och ting. Därför är det viktigt att vara öppen inför att du själv inte alltid har rätt.
– Jag har en inneboende nyfikenhet för sådant jag inte förstår. För mig är det viktigt att just förstå hur “den andra sidan” ser ut. Jag hoppas att det gör att jag får en mer nyanserad och balanserad bild av världen, där jag bättre kan förstå och sätta mig in i andras situationer.
Mårten har även jobbat länge som konsult och rådgivare inom krishantering. Kunskapen och verktygen från den tiden visade sig vara mycket viktiga för honom i sin karriär på Spendrups.
– När jag jobbade som konsult stod jag på något sätt hela tiden vid sidan av. Du befinner dig i situationen men samtidigt så gör du inte riktigt det. Du kan alltid gå hem och stänga av om du är konsult. Sedan drogs vi på Spendrups med i terrordådet på Drottninggatan. Det var otroligt jobbigt för hela organisationen. Jag kände verkligen att jag fick användning för alla de saker jag har lärt mig att träna på. Jag fick verkligen utdelning för det - jag kände mig balanserad och fokuserad, och jag visste vad jag skulle göra. Jag tycker att vi hanterade det otroligt väl, inte minst internt. Jag är väldigt stolt över det.
Med flera års erfarenhet från konsultlivet tar Mårten även med sig fler erfarenheter av ledarskap, speciellt från de tillfällen då det inte riktigt gått som han tänkt sig.
– Ett specifikt uppdrag kan jag fortfarande klandra mig själv för, eftersom att det inte gick som jag önskade. Jag lyssnade inte på de varningssignaler jag såg. Jag har lärt mig att inte inte förvänta mig att saker blir gjorda eller löser sig av sig självt. Som ledare måste du se till att saker blir gjorda. Det var ett ledarskapsproblem från min sida, där borde ha gjort annorlunda val. Idag har jag har blivit mer noggrann med att lyssna på varningssignalerna.
Vad tror du är nästa utmaning för dig?
– Jag har det jättebra där jag är idag, men ligger alltid i bakhuvudet vad nästa utmaning kan vara. Jag frågar mig själv vad jag inte har gjort än, och vad jag vill vara med om. Det kan både handla om en verksamhet som jag inte känner till, jag har exempelvis aldrig jobbat med börsbolag. Men det kan också handla om samhällsutmaningar, där tycker jag att klimat och energi är en väldigt spännande frågor.
“När livet känns som en déjà vu ska du söka nya utmaningar”
En av de största utmaningarna i sin roll som kommunikationsdirektör är digitaliseringsresan, enligt Mårten. Våra arbetssätt kombineras allt mer med en digitaliserad värld, som är i ständig förändring.
– Vi är inne i en sådan på Spendrups. Det handlar mycket om att förstå en ny värld och hur det påverkar vårt arbete. Det handlar också om hur andra medarbetare uppfattar digitalisering, och hur man tar till sig den i sitt dagliga arbete. Vi står inför stora förändringsprocesser när det kommer till medarbetarkommunikation, men jag tycker att det är spännande att få testa nya vägar.
För att kunna hantera omvälvande förändringsprocesser berättar Mårten att det är viktigt att kombinera en nyfikenhet för det främmande med en självsäkerhet i sin egen erfarenhet. Då kan du överblicka vilka av dina nuvarande verktyg som passar för en specifik situation, samtidigt som du ständigt söker efter nya lösningar.
En annan digitaliseringsutmaning Mårten ser inför framtiden handlar om kulturbyggande, och att bygga kommunikationsvägar inom ett bolag och mellan medarbetare.
– Det är nästan en demokratisk utmaning, hur vi ska göra för att knyta medarbetare nära verksamheten på distans. Det är svårare att få personer att känna sig delaktiga, eftersom vi inte har självklara platser för möten längre. Jag tycker att det är spännande att ingen sitter på svaret i dessa frågor.
Mårten tror att ett av svaren är att sätta ett högt värde på hantverket i kommunikation. Under många år har vi premierat maskinutveckling, men det kommer att bli allt viktigare att förfina sina kommunikativa verktyg - speciellt i en tid av ökad digitalisering.
– Det är viktigt för mig att ständigt förfina mitt hantverk, och jag är väldigt stolt över det. Det driver mig hela tiden framåt, för det är inte kul att göra samma saker om igen. När livet börjar kännas som en déjà vu ska du söka nya utmaningar i livet.