Mats Danielsson om digital vett och etikett

I vardagen, på jobbet och vid högtidliga sammanhang finns en uppsjö av oskrivna regler för hur vi ska bete oss för att visa hänsyn och uppfattas som artiga. Men vilka etikettsregler gäller på internet? Hur bemöter vi människor på ett hänsynsfullt sätt när vi interagerar via e-post eller i sociala medier?

Lästid: 1 minut • Publicerad:
Bild på Mats Danielsson

Många människor tror att internet är en plats fri från etikettsregler och uttrycker sig därför på ett sätt som de aldrig skulle göra i vardagen, på jobbet eller på middagen med familjen. Anonymiteten som internet erbjuder och det faktum att man inte ser ansiktsuttryck hos den man talar med gör att många människor vågar tänja på gränserna, provocera eller helt enkelt kommunicera utan att tänka sig för. Men även på internet finns det oskrivna regler för hur man bör bete sig för att skapa ett trivsamt umgänge och uppfattas som artig.

Sveriges Kommunikatörer tog hjälp av Mats Danielsson, också känd som Etikettdoktorn, för att reda ut vilka etikettsregler som gäller på internet.

 

Varför är det viktigt med vett och etikett på internet?

–Bemötande, som även omfattar vett och etikett, syftar till att andra ska trivas och ha det bra. Det gäller ju även nätet – att bli kränkt, bespottad eller enbart anonymt ifrågasatt är inget någon vill uppleva.

 

Hur har kännedom om vett och etikett berikat ditt liv?

–Fråga istället andra, har mitt uppträdande varit på ett sådant sätt så människor omkring mig trivs? Då har det berikat mig! Men givetvis, ämnet är mitt största intresse. Jag har Sveriges största samling av böcker i ämnet, den första från 1700-talet. Det berikar också.

 

Vilka är dina tre viktigaste vett och etikett-tips för mailkonversationer?

–Svara (bortsett från spam och reklam) alltid. Om så med autosvar. Tänk på att allt du skriver kan vidarebefordras. Ibland är ett samtal bättre. Undvik "svara alla" om det inte berör. CC:a endast de du skulle skickat ett snigelbrev till, alla behöver inte läsa allt! Till sist, var artig. Det tycker alla om.

 

Vad säger etiketten om sociala medier? Finns det någon vedertagen etikett för hur man ska bete sig i sociala medier?

–De sociala nätverken har öppnat upp en hel värld av tidigare outforskade möjligheter till kontakt. Om du vill lägga till en vän, en person du inte känner till exempel en affärskontakt, förklara varför du kontaktar personen. Då har du en bättre chans att din förfrågan accepteras.

–Publicera inte kommentarer, foton, videos eller länkar som kan genera andra människor. Be om tillåtelse innan du "lånar" någon annan persons text eller sprider deras foton. Tänk på att ett brott mot upphovsrätten kan bli en kostsam erfarenhet för dig. Försök att skriva relevanta inlägg, för behöver andra veta vad du åt till frukost?

–Det kan kännas som övervakning, men det har visat sig att en del arbetsgivare, inför en anställning, skannar av de sökande i förväg på nätet. Sociala medier loggar tiden när du är där. Visst kan det kännas frestande att skriva under arbetstid, men se upp - någon ser att du jobbar! Det är lockande att skriva vad man tycker om sin korkade chef eller att företaget var för snåla i löneförhandlingarna – men akta dig!

–Kanske en kund hör av sig, vill ha dig som vän. Tänk först efter och kolla vilken policy ni har på jobbet. Och innan du "hänger ut" en butik, ett företag eller annan service, ge dem chansen att förklara sig vid ett samtal. Det kan finnas skäl till deras agerande, skäl du inte är medveten om.

 

Hur har etikettsreglerna förändrats sedan de sociala mediernas uppkomst?

–Att etikett förändras är inget unikt, det sker hela tiden. Det vi inte kunde göra för 40 år sedan är i vissa delar helt accepterat. Ett exempel är tilltal och titlar. Allt formellt är helt borta idag, vilket jag förespråkar. Så när Steve Jobs introducerade Smartphone 2007, då rasslade det till, hela vårt agerande förändrades. Vi blev online konstant, nåbara och därmed också mer aktiva på sociala medier.

–Som framgår av tidigare svar, både på gott och ont. Mest gott, men det kräver nya regler och regler som också förändras. I vissa delar har det blivit allt mer vanligt att omgivningen "tröttnar" på gäster som livesänder middagar, bröllop och begravningar – enbart för att omedelbart lägga upp på sociala medier. Så i vissa delar börjar vi bli mer tydliga, kanske för att vi nu vant oss.