Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Ny mikrokurs för medlemmar: Beteendekommunikation och nudging

För att ge dig en introduktion till några viktiga kompetensområden bjuder vi på kortare on demand-kurser som du som medlem kan titta på när det passar dig, helt gratis. Mikrokurserna är ungefär 10 minuter långa och ger dig en grundläggande bild av ämnet och förklarar begrepp att ha koll på. Nu är det dags för Beteendekommunikation med Niklas Laninge.

Niklas Laninge

Hej Niklas! Vi är glada att få lansera din mikrokurs Beteendeinformerad kommunikation. Berätta lite om dig själv!

Jag är psykolog till utbildningen men har aldrig jobbat kliniskt med patienter. Istället gifte jag tidigt mitt intresse för just beteendeekonomisk forskning med min nyfikenhet på teknik och det digitalas roll i beteendeförändring.

 

Jag har jobbat med storskalig beteendeförändring inom kommunikation, marknad och produktutveckling i över tio år. Ibland har jag varit anställd, ibland egen men sen tre år tillbaka har jag ett team vilket gjort allt bättre och roligare.

 

Utöver jobb så lägger jag mina vakna timmar på att läsa, skriva, träna och vara med min familj och känner mig väldigt stolt över att jag lyckas lägga så mycket tid på dessa fyra kategorier.

 

Varför ska vi lära oss om beteendeinformerad kommunikation?

Kommunikation syftar ju som bekant på att förändra beteenden, och i mångt och mycket går ju alla verksamheter ut på att skapa någon form av beteendeförändring. Att förstå psykologin som styr mottagarens beteenden, att lära sig hitta barriärer som bromsar viktiga beteenden och att skapa uttag som påverkar dessa barriärer är således A och O för många roller, men inte minst för kommunikatören.

 

Mer konkret så har jag fått höra från kunder och de som gått mina längre kurser att det beteendeinformerade arbetet adderar följande till kommunikatörens verktygslåda:

 

1. Metod för att bryta ner en kommunikationsutmaning till tydliga beteenden

 

2. Förmågan att skapa en systematisk bild av de barriärer som kommunikationsinsatsen måste ta bort

 

3. Insikter i hur man designar småskaliga experiment för att tydligt se vilka insatser som fungerar på vilka målgrupper

 

Vad får man med sig från mikrokursen?

Här får jag förstås vara försiktig med att lova för mycket. En microkurs är trots allt micro. Det jag själv fann så intressant med det här formatet var att just utmana mig som kursskapare att skapa något som inspirerar men som samtidigt går att agera på. Jag tror verkligen att deltagaren kommer att bli just inspirerad och jag hoppas att jag varit tillräckligt kort och konkret för att hen lätt ska kunna ta innehållet och arbeta utifrån det direkt.

 

En analogi jag hade i bakhuvudet när jag skapade kursen var de skadeförebyggande övningar jag fått från min naprapat. Han har gett mig 2-3 övningar jag avverkar på 10 minuter varannan dag. Övningarna gör min vardagliga träning lite säkrare och har gjort mig peppad på fler övningar.

 

På samma sätt hoppas jag alltså att microkursen peppar deltagarna att lära sig mer, samtidigt som kursen ger dem tillräckligt för att agera lite mer beteendeinformerat i arbetet.

 

Tack Niklas!

 

Här hittar du som medlem dina mikrokurser. Fler kurser presenteras löpande, håll utkik!