Om det rör sig så lever det – vikten av film i er kommunikation

Byråvärlden | Magnus Åkesson är delägare, regissör och filmproducent på reklambyrån Bästa Kompisar i Malmö. Genom åren har han skapat slagkraftig film för bland annat Panduro, IKEA, Axis och Nationalencyklopedin. Han predikar ofta och gärna om filmens förmåga att väcka känslor. Han grät senast till Blood In Blood out. Här skriver han om vikten av film i varumärkeskommunikation.  

Lästid: 1 minut • Publicerad:
Bild på Magnus Åkesson

Den här artikeln är ursprungligen publicerad på Byråvärlden.


Ni har alla hört det. Överallt och hela tiden. Att framtiden för varumärkeskommunikation är rörlig och att vikten av att ha en videostrategi blir allt större, oavsett om ni arbetar B2B eller B2C. Kanske har ni hört det till leda? Men det blir inte mindre sant för det. För när de plattformar, läs sociala medier, där majoriteten av varumärkeskommunikation sker, uppmuntrar rörligt – då är det bara att inrätta sig i ledet och börja producera. Annars riskerar ni lägga energi och resurser på kommunikation som prioriteras ner av de allsmäktiga algoritmerna. Alternativet är att anta att ert varumärke är så pass starkt att ni inte behöver kommunicera med er målgrupp. Och oss emellan – det är det inte. 

Och visst, det kan verka lamslagande att ge sig in i videoproduktion. Utmaningarna verkar större än de eventuella vinsterna och investeringarna i tid, utrustning och programvara kan verka avskräckande. Men det är egentligen inte där utmaningarna ligger. Tiden lägger ni redan på annat och kan enkelt omdirigeras, utrustningen har du nästan alltid i fickan och mjukvaran för enklare videoproduktion följer med den dator du eventuellt läser denna text på. Men är det fritt från utmaningar? Så klart inte. Men de ligger snarare i det kreativa än i det tekniska.

 

Tre nyckelfrågor som bör leda alla kommunikationsinsatser

Vad, hur och var är tre nyckelfrågor som bör inleda alla kommunikationsinsatser – det gäller även filmproduktion.

 

Vad?

”Vad” är det enklaste. Det är bara att gå till er själva. Vad är det ni gör, och för vem? Behöver er produkt eller tjänst förklaras, ja då bör ni förklara den. Ska er produkt eller tjänst skapa högre associationer och förknippas med något större än vad den ”egentligen är”? Då är det kanske en brandingfilm som ska till? Vill ni lyfta fram tillfälliga erbjudande? Då är det antagligen en kort pris-produkt-film som gör jobbet.

 

Hur?

”Hur” är betydligt svårare. Det är även här de kreativa utmaningarna presenterar sig. Vilket uttryck och tekniker ska användas och vilka känslor ska väckas? Här är valmöjligheterna oändliga – humor, allvar, nostalgi, information, animering, intervju, drama, osv – alternativen tar aldrig slut. Och vilka format ska användas? För det räcker inte med en ensamstående film som förväntas göra jobbet. Olika plattformar och kundernas olika positioner i köpcykeln avgör vilket innehåll som lämpar sig var. Därför krävs olika versioner av samma innehåll. En teaser på 6 sekunder. En kortversion på 15-25 sekunder som väcker intresse, behåller intresse och skapar ännu större intresse. En lite längre, 30 – 60 sekunder, som inte bara lyckas förmedla önskade känslor, utan även knyta tittaren närmre ditt varumärke än tidigare.

Lyckas man dessutom ena de interna styrkor på köpet har man plötsligt skapat ett värde som är ekonomiskt och kulturellt svårmätbart. Man har skapat en lägereld som brinner både internt och externt.

 

Var?

”Var” kan tyckas självklart. Där målgruppen är, helt enkelt. Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube och på er webbplats. Men vad ska synas var, och var i köpcykeln befinner målgruppen sig när de tar del av innehållet? Här krävs en förståelse för de olika kanalernas möjlighet till sponsring av innehåll – så rätt innehåll når rätt personer vid rätt tillfälle.

 

"Var inte rädda, agera och glöm inte devisen – rör det sig, så lever det"

Det finns alltså lite att tänka på. Men lägger man krutet på ”vad” och försöker särskilja sig från konkurrensen genom kreativa val är mycket vunnet, då kommer ni sticka ut. Lek med koncept, format och utförande – och glöm inte att det är betydligt enklare att ändra i ett Word-dokument än att redigera i redan inspelat material, så se till att göra ett gediget manus- och storyboardjobb. Men mer om det nästa gång.  Fram till dess, ta sommarens bästa veckor och tänk på ert varumärkes strategi för rörligt material. Är den vad den ska vara, och gör den vad ni vill att den ska göra? 

Om inte: var inte rädda, agera och glöm inte devisen – rör det sig, så lever det. För ni vill väl att ert varumärke ska leva?