Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

5 vassa retoriker att inspireras av

Drömmer du om att bli en riktigt bra retoriker? Att tala inför en grupp är en av de vanligaste rädslorna som människor känner. Som kommunikatör är det viktigt att öva upp sina retoriska färdigheter för att bli hörd både inom och utanför organisationen. Här delar Helene Hedqvist, grundare av Retorikstudion, med sig av fem väldigt olika tal som kommer att inspirera dig att ta dina presentationer till nästa nivå.

Hans Rosling, professor i global hälsa, Karolinska institutet

Hans Rosling var ytterst personlig, tydlig och hade en förmåga att göra trist fakta intressant, spännande och humoristiskt.

– Märk väl att Hans Rosling använder sin svenska accent och inte har någon särskilt bra hållning – det går alldeles utmärkt ändå. Han har ett personligt sätt att förmedla, sin personliga retorik och det är just detta som gör honom unik. Vi blir berörda och vill höra mer. Hans Rosling får torr data att dansa. Det är en konst som få klarar av, säger Helene Hedqvist.


Michelle Obama, First lady of the Whitehouse, USA

Att Barack Obama är en skicklig retoriker är ingen nyhet. Att hans fru är minst lika skicklig nämns inte lika ofta.

– I det här klippet analyseras Michelle Obamas sätt att tala av Washington Post. Hennes talarteknik vilar på att lyfta fram sin make som person och inte som en opersonlig politiker. I USA, som är ett föredöme när det handlar om inspirerande talare, använder man sig av teknik där man personifierar och bjuder på personliga historier. Vi svenskar är inte som amerikaner i vårt sätt att uttrycka oss – att inspireras av dessa skickliga talare, är enligt min mening värdefullt. Hur personlig vill du vara när du talar för ditt team?


Johanna Jönsson, riksdagsledamot, Centerpartiet

Politisk retorik har en tendens att bli opersonliga floskler som ickepolitiker inte orkar lyssna till. I motsats till detta ger Johanna Jönsson här ett exempel på ett lysande tal.

– Johanna Jönssons tal är personligt. Hon skapar bilder för oss som lyssnar och bygger upp sitt tal genom en dramaturgisk bravur. Hon inleder med en personlig upplevelse fram till huvudbudskapet – inför inte ID-kontroller. Lysande inledning, skarp huvuddel och en tydlig avslutning med en uppmaning. Det är inte lätt att tala i en talarstol där du är ganska låst. Här märks inte det, hon använder sin röst, sin blick och sin finmälda gestik för att förstärka sitt budskap.


Steve Jobs, grundaren av Apple

I det här klippet talar Steve Jobs till Stanford Universitys avgångselever.

– Detta är ett speciellt tal – Steve Jobs var en enormt skicklig retoriker. Personlig attityd, tydlig och får lyssnaren att känna sig bekväm och på samma nivå som honom (något som han inte lyckades med när det gällde hans kollegor, enligt litterära källor). Steve Jobs skapade ett fenomen som Simon Sinek kallar för "The Golden Circle". Med det menas bland annat att han hade en förmåga att tala om varför något är bra för dig. Det gör han även i detta tal, som jag anser är en av hans bättre, säger Helene Hedqvist.

– En god retoriker har alltid ett gott och ett tydligt syfte i sitt sätt att leverera ett budskap. Steve Jobs använder här retorikens gyllene regel – förtydliga genom att använda tre aspekter eller argument som stödjer budskapet.


Per Thorstenson, tidigare vd, Arlanda Express

Företagsledare, projektledare, kommunikatörer, chefer, ledare – många tycker att det är jobbigt att hålla presentationer. Det tar tid att förbereda sig och kanske vilar en inneboende rampfeber.

– Per Thorstenson kontaktade mig inför sitt talaruppdrag på denna Visa vägen-galan. Som huvudtalare i detta stekheta sällskap med Jakob Wallenberg med flera, kan det kännas bra att ha jobbat igenom sin presentation. Här har ni en person som vågar ha en dialog med sina lyssnare, vara sig själv och locka till skratt. Per är rock'n'roll på scen.