– Jag har alltid gillat att lyssna på poddar, men jag började redigera 2012. Till en början gjorde jag det gratis åt två lärarstudenter.
Lovisa Ohlson, som då var 19 år, hade just avslutat en praktikperiod på TV-programmet Breaking News med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Hon berättar att hon hamnade i en slags postproduktionsblues, och bestämde sig därför för att lära sig klippa poddar.
– Efter varje avsnitt fick jag feedback på saker som jag kunde förbättra. Jag lärde mig att det inte fick bli för långt, eftersom lyssnaren lätt tröttnar. Perioden handlade mycket om ”kill your darlings”, något som jag tyckte var svårt till en början.
Lovisa Ohlson är en allätare när det gäller poddar, men det finns några saker som hon tycker gör en riktigt bra podd.
– Jag gillar när det känns som att man är kompis med de som gör podden. Nischade poddar om specifika ämnen är spännande, men jag gillar också sådana poddar som Alex och Sigges podd, eftersom de anstränger sig och skriver manus.
Hon förtydligar att det inte handlar om att ha en alldeles för manusstyrd podd, utan om att inte underskatta vikten av att ha ett manus.
– Sedan ska du såklart sätta innehållet först. Självklart är det viktigt med bra ljud om folk ska orka lyssna, men vill du nå ut måste du även ha en publik. Fundera över vilka poddar som inte finns idag. Risken är annars att du skapar ännu en podd där två män sitter och pratar med varandra. Sådana finns redan.
En fallgrop som är lätt att hamna i när du redigerar poddar, är att du inte klipper bort tillräckligt mycket.
– Som redigerare är mitt fokus att klippa bort allt som inte tillför något. Det kan handla om hela passager, men också om mindre detaljer som att folk säger ”eeehh” och ”hhmm”. Jag tycker också att det är viktigt att hålla det tajt, långa tystnader är jätte-tråkiga att lyssna på.
Idag klipper Lovisa Ohlson i Pro Tools, men när hon började redigera använde hon gratisverktyget Audacity.
– Audacity är bra och otroligt lättanvänt. Jag har ingen ljudutbildning och hade inte arbetat med ljudredigering innan, men övning ger färdighet. Om du klipper en gång i veckan under ett halvår så lär du dig.
Som exempel på nya poddar som Lovisa gillar tipsar hon om Creepypodden, där Jack Werner pratar om spökhistorier och vandringssägner från internet.
– Pratar vi om organisationer brukar jag tipsa om podden ”Om krisen kommer”, som ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I första avsnittet medverkar bland andra bloggaren Sandra Beijer, som var i New York när orkanen Sandy slog till under hösten 2012. Det är ett spännande grepp där de med en dramaturgi som kan liknas vid radioteater berättar om olika krissituationer. Så kan man också jobba med poddar.
Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer. Du får tillgång till våra kostnadsfria event, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.