AI Act: Allt om den nya lagen som reglerar AI-teknik i Europa

Den 1 augusti 2024 trädde en historisk lag i kraft – AI Act, världens första juridiska ramverk för artificiell intelligens. Lisa Walder, digital strateg, förklarar här vad AI Act innebär, hur den kan påverka kommunikatörer i deras arbete och vilken inverkan lagen kan ha på AI-utvecklingen framöver.

Lästid: 1 minut • Publicerad:
En kvinna med långt svart hår som ler mot kameran och AI-grafik.

Lagen syftar till att säkerställa att AI-teknik som används inom EU respekterar grundläggande rättigheter, säkerhet och etiska principer, förklara Lisa. Även om själva lagen redan har trätt i kraft, kommer de flesta reglerna att börja tillämpas först sommaren 2026.

– Olika typer av AI har olika potentiell risk för samhälle, organisation och individ. Därför delar AI Act in AI-teknik i fyra riskkategorier: oacceptabel risk, hög risk, begränsad risk och minimal risk. Beroende på vilken potentiell risk AI-tekniken klassificeras som, omfattas den som utvecklar och/eller sprider tekniken av olika regler, säger hon.

Varför infördes AI Act?

Liksom GDPR har som mål att skydda medborgares integritet, strävar AI Act efter att skydda samhället från risker som kan uppstå när tekniken utvecklas snabbt.

– När tekniken utvecklas i rasande fart är det viktigt att juridiken hänger med och reglerar hur den används, om vi som samhälle vill minska riskerna.

Påverkan på AI-utvecklingen

Medan AI Act främst riktar sig mot den europeiska marknaden, innebär lagen inte nödvändigtvis stora förändringar för den globala AI-utvecklingen. De största företagen som utvecklar AI-teknik har nämligen inte sitt säte i EU, och därför väntas själva utvecklingen inte påverkas i någon högre grad. Dock kan vissa AI-system som klassas som hög eller oacceptabel risk behöva anpassas för att få tillträde till EU-marknaden.

För amerikanska AI-utvecklare är California Artificial Intelligence Transparency Act (CAITA) mer relevant, menar Walder. 

– En del menar att denna lag skulle begränsa utvecklingstakten av AI, medan andra ser den som en nödvändighet för att hålla utvecklingen i schack och minska riskerna.

Vad innebär AI Act för kommunikatörer?

Precis som när GDPR trädde i kraft är det ännu inte helt klart vad lagen kommer innebära i praktiken, därför betonar Lisa vikten av att förbereda sig och hänga med i utvecklingen.

– Ett bra första steg enligt SKR är att inventera de AI-verktyg som används i verksamheten och klassificera dem enligt risknivå, gärna i samråd med jurist, säger hon. Förhoppningen är att det kommer att finnas tydligare vägledning när Digg och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) presenterar sina riktlinjer för generativ AI inom offentlig sektor i januari 2025, förklarar hon.

Framtiden för AI-regleringar

AI Act är sannolikt bara början på en rad kommande regleringar, menar Lisa.

– Idag används ofta upphovsrättsskyddat material som träningsdata för utveckling av AI. Jag hoppas och tror att vi kommer se tydligare lagstiftning kring detta för att säkerställa att journalister, fotografer, illustratörer och andra får adekvat ersättning när AI tränas på deras alster.

Missa inte att Sveriges Kommunikatörer erbjuder ett stort utbud av kurser inom AI