Så skaffar du drömjobbet i kommunikationsbranschen

Att hitta ett nytt jobb är inte alltid lätt, och det kan vara ännu svårare att få sitt allra första jobb. Arbetsmarknaden präglas tyvärr fortfarande i stora delar av de ekonomiskt bistra tiderna som ligger bakom oss - och i en värld med historiskt osäkert säkerhetsläge. Just nu mörknar det allt tidigare ute om dagarna och på många sätt har det också blivit kallare och bistrare på arbetsmarknaden. Hampus Knutsson, krisexpert och grundare av Wings PR, delar här med sig av sina bästa tips för att hitta drömjobbet inom kommunikation.

Lästid: 1 minut • Publicerad:
En man med kort mörkt hår som står utomhus och ler mot kameran.

Inte så muntert, men arbetssökande och ungdomar; allting går och det är aldrig försent, som MTG-grundaren Jan Stenbeck brukade säga. Men hur gör man då?

Till att börja med så måste man börja med sig själv. Tro aldrig att du är en färdig världsstjärna som kan välja och vraka bland arbetsgivare och roller, redo för katapulthoppet som ska ta dig på en spikrak raketkarriär rakt uppåt. Enbart talang kommer man inte långt med, man måste vara beredd att göra jobbet också.

Tro heller inte att du är värdelös, oönskad och att arbetsgivare ser din ansökan snarare som en belastning än en resurs. För arbetsgivare är det precis tvärtom och bristande erfarenhet kan du med råge kompensera med ambition, drivkraft och arbetsvilja. Vilja och driv som regel är mycket mer värdefullt än antalet rader på ditt cv. Tro på dig själv! Men var ödmjuk, snäll och var beredd att göra jobbet för att lära dig ditt hantverk, snarare än att eftersträva titlar eller materiell belöning. Har du siktet inställt på att bli så bra du kan på ditt hantverk och är beredd att jobba för det, så kommer både jobb, titlar och det materiella som ett brev på posten så småningom.

Här kommer fem till tips som kan hjälpa dig att få ditt drömjobb i kommunikationsbranschen:

Börja i tid och sikta högt

Tiden från att skicka in en ansökan till att göra sin första dag på jobbet tar som regel tid. Svåra ekonomiska tider tenderar dessutom att göra processerna mer utdragna än under högkonjunktur, då det är dragkamp mellan arbetsgivare om arbetskraften. Så börja i tid och ha tålamod, ibland blir det många nej men det behövs bara ett ja för att du ska lyckas. Självklart ska du också sikta mot drömjobben vid trädtopparna, men oftast går snabbaste vägen till toppen av trädet via att klättra från den lägst hängande grenen.

Tänk kvalitet och frekvens

Det räcker oftast inte att söka enbart ett eller ett par jobb för att träffa rätt. Ju fler jobb du söker, desto större chans har du att få napp. Men undvik generiska massutskick, sådana sorteras bort direkt och hamnar som regel i skräpkorgen.  Lägg tid, energi och engagemang bakom varje ansökan – läs på om organisationen och hjälp arbetsgivaren att förstå varför just du vill jobba just där och vad du vill bidra med nu och i framtiden.

Var tydlig och öppen

Det är bättre att beskriva vad man vill göra och varför man kan passa för en roll än att bara presentera personliga egenskaper och vad man redan har gjort. I den meningen är framtiden och riktningen viktigare än din historia och startpunkten. Undvik också att bli alltför bred och spretig i din beskrivning av dig själv – som arbetsgivare är det lättare att hitta den pusselbit som fattas i sin organisation om man tydligt kan urskilja konturerna bland de bitar som finns att välja bland.

Våga chansa och sticka ut i konkurrens med andra

Sök inte bara jobb hos de som annonserar. Sök jobb på arbetsplatser där du vill jobba, oavsett om de rekryterar eller inte. Och våga att sticka ut - den där udda erfarenheten eller kompetensen som du har kan vara din biljett in till det första riktiga jobbet. Alla andra som söker har ju som regel en eller flera examen och massa universitetspoäng, så det är svårare att konkurrera med poäng än med mer unika kvaliteter.

Investera i nätverkande och var snäll

Ditt professionella nätverk började du bygga redan i förskolan. Och du fortsätter att odla ditt nätverk genom hela din karriär. Så ta ditt nätverk på allvar så tidigt som möjligt i karriären och var snäll genom att bjuda på kunskap och stötta andra i olika faser både personligt och professionellt. Jobb får man ofta för att nån känner nån som tipsar vidare om vad man vill och kan till någon annan. Ju fler du känner, från skolan, jobbsammanhang eller privat – desto bättre. Det innebär fler chanser att någon tänker på dig när en roll behöver besättas. Om du har varit schysst och gjort bra ifrån dig, så har du ökat dina chanser.

För lite drygt tre år sedan kontaktade den dåvarande studerande Alice Hedin mig eftersom hon ville praktisera och lära sig mer om pr-yrket i allmänhet och kriskommunikation i synnerhet. Hon fick börja och visade redan första veckan att hon hade stor talang, men framför allt en stor aptit för att lära sig och att lägga både tiden och den energi som krävs. Hon blev snabbt fast anställd och idag vågar jag påstå att hon är Sveriges yngsta seniorkonsult inom kriskommunikation och otroligt erfaren, som 24-åring. Förra hösten hörde André Johansson från Karlstads universitet av sig till oss efter en föreläsning, för att han ville praktisera på byrån under sin sista termin. Det gjorde han i våras med den äran och när praktikjobbet löpte ut efter sommaren fick han sitt drömjobb - som pressekreterare på Centerpartiets riksdagskansli.

Allting går och trots att tiderna är mörka om solen lyser med sin frånvaro, så är det aldrig försent. Lycka till!

Hampus Knutsson
Krisexpert och grundare av Wings PR